Hendrik D. Maas


Geboren op 24 februari 1907 aan de Westen op H 188 St. Jozef, overleden op 24 juni 1948 in het ziekenhuis van Den Helder aan tetanus.



Schoolfoto, links Hein (7), rechts Dirk (6). R zijn meer foto's waar hij wel op staat, maar half achter iemand anders.

School: Anne, Aag, Jaap, Hein, Dirk samen, lopend.

Kinderen bleven op school over. In oorlog 14-18 broodschaarste. Jaap, Hein, Dirk en Piet kwamen tussen 12 en 2 thuis eten en dan weer terug. Je had alweer honger als je terug op school was.

Bedsteden in het huisje op het Ruige Landje: voor vader en moeder en voor de kleine meisjes in de kamer. Cor en Nic in de keuken in bedstee, de rest op zolder- Willem, Jan, Jaap, Hein, Dirk en Piet.

Mooie zomerse dag. Jaap en Jan Koopman waren op het Natte Vlak aan het pootje baaien. Hein en Dirk kwamen er langs van het strand, liepen gewoon door.

Koopmannen kwamen sijknat thuis, zeiden dat H en D ze natpist hadden. Koopman kwam de volgende dag over de verdomde jongens van Dirk Dertien klagen.





Simon Hin (1907), Hannes Keijzer (1915) en Hein Maas (1907) in werkkleding

RK Jongelingenvereniging. Daar waren Jaap, Hein en Dirk bij. Je leerde er nog wat, zoals handvaardigheid.

Piet: Ik ben wel eens een jaar of wat achter elkaar een week bij Jannie in Nieuwendam geweest, ook een keer met Hein.

Hein was 'los werkman'. Hij was de boer van Zandvrucht, maar dat was geen dagtaak.

Groot jutter.

Veldwachter zat Jan, Jaap en Hein achterna in Botgras, rennen 3x lopen, springen

Weg aan weerskanten heining met prikkeldraad. Achtervolgers kwijt.

Landje naast Zandvrucht gespit, Piet deed bovensteek, de rest dieper (Jan en Hein).

Witte van de Bonte Koe: Wij liepen langs het overpad langs het boetje op het Pieterskoogje. Hein en Dirk, ± 30 jaar oud, waren daar aan het werk, wij vonden dat ouwe kerels.



Het huis van Meester Broere is gebouwd door ouwe metselaar (allround bouwvakker) uit Den Burg, Jaap Kok (getrouwd met Heintje Blom, hij was ook koster van de RK kerk). Die wou voor hij dood ging nog eens een huisje helemaal opbouwen, niet aannemen. Thomas Buisman deed het fijne metselwerk, ook voor stukadoor, Hein Maas was opperman (opperman nodig?- vraag maar bij Maas, die kunnen alles).

Komiek: ome Hein reed met Jan Roeper van Akenbuurt. Gijs Broere mocht meerijden, 3 jaar. Kwam terug: Papa wanneer maak je weer eens een kind? Hoezo? Die Witte daar in de Westen, die doet niet anders zegt ome Hein ('t ging over Witte van Groenendaal).

Jan Zijm de IJscoman heeft nog met ome Hein gewerkt in de bouw, bij Bakker.



Hooiwagen met erop Kees Smit en ervoor kinderen Smit, rechts Hein.

In 1939 was een (Nederlandse) mijn gesprongen bij de dijk- alle ramen stuk in Oudeschild, ook bij de Tuinbouw bij Dirk Maas. De oudste 3 kinderen kwamen zolang logeren bij tante Mar, de jongste gingen naar Zandvrucht. Ome Jan en ome Hein gingen 's avonds het bos in om te stropen. De kinderen mochten niet mee vanwege de tientoner.

TESO-AANDEEL

Nadat Monica Maas weer op de Rozendijk was komen wonen kwam er een brief van de TESO met een uitnodiging voor de jaarvergadering, gericht aan H. Maas.

Het bleek dat ome Hein aandeelhouder was geweest. Heel Zandvrucht is doorzocht, maar het aandeel is niet gevonden. Hoewel het niet goed aanvoelde, is dit blijven rusten, want deze erfenis bleek niet te gaan naar zijn enige nog levende zuster Jopie, maar naar alle 48 afstammelingen van alle broers en zusters. Daarvoor zou aan notariskosten veel teveel opgaan.

Ome Hein had niet alleen een TESO-aandeel, maar ook een rijbewijs. Had hij ook een motor?





Hein Maas deed klusjes bij de Lindeboom en kelneren, als hulp van Jan Maas.

Tinus Veeger: Hein Maas wilde naar Canada met Tinus, maar dat gebeurde toch maar niet. Hein kreeg kort daarna de klem (tetanus), waarschijnlijk door paardenmest. Hoe dan?

Cor Witte: Hij kreeg de klem. Waar de Staatscamping is waren ze aan het hooien voor Dirk van der Vliet, daar waren bramen. Doorntje in voet, pas gevonden toen hij al dood was.

Gerard Witte: Hein kreeg tetanus, mest in wond bij paardenwerk.

Jopie: Ome Hein was in 1948 al dood. Bloedvergiftiging, werkte bij boer, mest, splinter of zo. Met haar moeder naar hem toe in het ziekenhuis. Verkrampt, tanden op elkaar. Tetanus, de Klem. Hij vroeg appelmoes uit de Lindeboom, maar de lepel bleef tussen zijn tanden steken.

Ria Bakkers eerste herinnering aan Zandvrucht was aan de opgebaarde ome Hein, met een zwart kleed, in de kamer, wijwater met een kwast.

Kees Maas: knielen, gebedje, onze vader. Hein lag met een stoppelbaard- doodeng.

Ria zag ook een enorme schaal met gele vla en bessensap (zelfgemaakt).





Terug naar de vorige bladzij